Livsmedel – dricksvatten
Dricksvatten är ett av våra viktigaste livsmedel. Det är därför ytterst viktigt att dricksvattnet är av en god kvalitet. Här kan du läsa om vad som gäller när du eller din verksamhet saknar kommunalt dricksvatten.
Riskklassning
Livsmedelsverksamheter delas in olika riskklasser. Olika riskklasser ger olika kontrollfrekvens. Högre kontrollfrekvens ger fler kontroller inom fem år.
Enskilt vatten/privat brunn
Bor du på landsbygden har du sannolikt en egen brunn. Kraven i dricksvattenföreskrifterna gäller inte för egen brunn men i livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning rekommenderas att man tar vattenprover och kontrollerar vattenkvalitén i brunnen ungefär var tredje år.
Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning.
Provtagning
Har du en registrerad dricksvattenanläggning ansvarar du för provtagning av dricksvattnet. Om du behöver beställa provtagningsmaterial och göra analys av vattenprover behöver du vända dig till ett ackrediterat laboratorium.
Senast uppdaterad: 07 mars 2025